Dressyr – en bortglömd mästarsport

Vi har hästar på gården, både egna och andras hästar. Något som vi har försökt att börja utveckla här på gården är dressyren. Det är många som inte riktigt vet vad det är, och bara kommer i kontakt med det i samband med tävlingar i OS, men jag kan berätta för er att det är en stor sport internationellt sett som är extremt tävlingsinriktad och målmedveten. Det handlar om en bedömningssport där perfektion är det som eftersträvas. Den som är närmast perfekt är helt enkelt den som vinner, och svårare än så är det inte. Så är du perfektionist, intresserad av hästar och tävlingsinriktad så kommer dressyren vara den sport som du verkligen kommer att älska att hålla på med!

Vi här på gården har sakta men säkert börjat på att göra detta, och det betyder att vi har en väldigt lång väg att gå innan vi ens är i närheten av att kunna utmana i högre klasser. I ett inledande skede handlar det helt enkelt inte om att vara bäst på det, utan att helt enkelt bara få ett grepp på den världen som är dressyr och kunna utvecklas inom den. Jag ser det som en hobby att hålla på med, och den erfarenhet som jag har av dressyr är ganska begränsad, men jag håller på att fortbilda mig inom ämnet för att kunna vara med och både tävla och instruera. Det kommer att bli en utmaning, men jag tror samtidigt att det kommer att bli fruktansvärt roligt samtidigt som det är utvecklade på ett oslagbart sätt.

Om man tittar här på hur det svenska landslaget i dressyr tränar så kan jag redan nu inse att det kommer att innebära många, många timmar i stallet och på arenan innan vi är i närheten av samma klass. Men det är också så att det är en morot att försöka matcha det som landslaget gör, för de är trots allt landslaget – de allra bästa när det gäller dressyr i Sverige. Det är imponerande att se hur skickliga de är på sin sport, där det inte går att märka några som helst rörelser från ryttaren, och fortfarande lyder hästen minsta planerade vink.

Vi får helt enkelt se vad som händer med dressyren här i Fågeltorp. Det vi vet just nu är att vi har ambitionerna att utvecklas, och var det kommer sluta går i nuläget inte att se. Men det kommer i vilket fall att bli en lärorik framtid som vi går in i, och jag håller tummarna för att det går åt det håll som jag hoppas på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.