Kom ihåg att ta hand om katten

Det verkar lite som att det svenska folket verkar tycka att katter är något som kan tas om hand lite hur som helst. De verkar tycka att så länge de har ställt fram mat och vatten så är allt frid och fröjd för katten, men det är långt ifrån sanningen. Visst är det så att katter är mer individualistiska av sig, men bara för det så betyder det inte att de klarar sig själva. Nej, jag tycker verkligen inte svenskar sköter sina katter som de ska, och det är alldeles för ofta som man hör om människor som använder dem som sommarkatter, för att sedan bara släppa ut dem vind för våg när kylan och vintern kommer. Dessutom är historierna om misskötta katter alldeles för många. Det är dags att börja bli medveten om vad det är vi faktiskt gör mot våra fyrfotade vänner, för det är precis det de är – vänner.

Inne eller ute?
Det gäller att bestämma sig, redan från början. Ska din katt vara inomhus eller ska den vara utomhus under dagen? Det är ett beslut som måste fattas tidigt, för börjar du tumma på det så kommer katterna till slut att bli väldigt förvirrade över vad det är som gäller. Om du beslutar dig för att ha katten inne så är det ett bra alternativ, eftersom det ger dig fullständig kontroll över katten och kan samtidigt ta hand om den på ett bra sätt. Det som då krävs är dock att du gör rent efter den oftare än när den är ute, då toaletten kommer att vara överfull snabbt, och maten kommer att ta slut snabbare. Därför är det oklokt att lämna en katt, eller katter, ensamma hemma under en längre tid. En arbetsdag är max, sen måste de få påhälsning och pysslas om.

Det krävs inte lika mycket översyn över en katt som är en utekatt, men det är viktigt att du möjliggör för katten att kunna gå in och ut som den vill. Det som dessutom är viktigt att tänka på är att du inte kan ha samma uppsyn i ett sådant läge, och det kan bli problem om din katt kissar och bajsar lite var som helst, speciellt i sandlådor som är till för barn. En utekatt kan dessutom springa bort, bli skadad eller att något annat hemskt inträffar, och det gör att du måste se till att katten är registrerad och har ett märkt halsband för att kontakt med ägare ska kunna bli så lätt och smidig som möjligt.

Sen är det också väldigt viktigt att du kastrerar dina katter, om du nu inte bedriver avel av raskatter. Det är ett ständigt återkommande problem att framför allt utekatter som inte är kastrerade springer runt och skapar barn. Det gör att vi har mycket fler katter i landet än vad vi kan ta hand om. Att kastrera sina katter är där med ett sätt att se till att en överpopulation av katter inte blir ett problem. Dessutom är det väldigt bra att kastrera hankatter tidigt, eftersom att det brukar göra så att de håller sig lugnare i livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.