Problemet med urbanisering

Det är säkert inte bara vi som har märkt av det. Det är allt fler som märker det både på landsbygden och i städerna. Det handlar helt enkelt om att landsbygden börjar avfolkas, och det betyder flera tomma stugor här ute på landet, där en åldrad befolkning bara blir äldre och äldre, medan de unga i allt större utsträckning flyttar in till städerna i jakt på en lycka som de tror endast är möjlig att hitta där. Det är en trend som har pågått i många, många generationer, och det börjar verkligen bli ett problem här på bygden.

En mindre befolkning leder helt enkelt till minskade behov. När inte det är lika många som handlar och shoppar i byarna så minskar incitamenten för företagare att etablera sig på orten, eftersom att det helt enkelt inte finns något att tjäna här ute. Affär efter affär går under, och ersätts av större köpcenter som lockar väldigt många att handla. Problemet är att de ofta inte är i närheten för oss på landet, och det betyder att vi behöver köra bil längre för att det ska vara möjligt att handla allt det som vi behöver.

landsbygden

Bilen är också ett debatterat område när det kommer till landsbygden kontra staden. Det beror helt enkelt på att det är viktigare för oss på landet med bilen, eftersom att det möjliggör transport för oss. Ser man till städerna så handlar det framför allt om att man istället kan använda sig av kollektivtrafik, något som är väldigt sällsynt på landsbygden. Vi gör vad vi kan med den situation som finns, men det är klart att debatter om att höja bensinpriset givetvis blir något som påverkar oss på landet betydligt mer än dem som bor i stan.

Det är med andra ord inte utan sina utmaningar att bo på landet, men det är viktigt att kunna ställa det bra mot det dåliga. För varje gång som jag har gjort det så är det alltid den positiva sidan som går vinnande ur striden. Så oavsett om avbefolkningen fortsätter och bensinpriset stiger så kommer vi att bo kvar eftersom att det finns värden i detta område som aldrig kommer gå att få i en tajt och trafikerad stad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.